Uuden vuoden tervehdys 2022

03.01.2022

Hyvää uutta vuotta 2022 Boreal Hanmoodon väki!

Toisen kokonaisen toimintavuotemme ollessa paketissa on hyvä hieman muistella kulunutta vuotta ja sitä, kuinka se on kuljettanut meidät nykyhetkeen. Tämän jälkeen onkin hyvä kääntää katse tulevaan kauteen, josta odotamme olosuhteisiin nähden huikeaa! Kulunut vuosi toi tullessaan jälleen monenlaista. Siinä missä kevät mentiin koronan ehdoilla, alkoi syksyllä näkyä valoa tunnelin päässä ja loppuvuosi toikin tullessaan onnistuneita tapahtumia ja havaintoja siitä, mihin nyt kannattaisi suunnata energiaa suomihanmoodon elinvoimaistamiseksi. Kurkataanpa siis yhdessä, kuinka tähän hetkeen on tultu sitten edellisen vuodenvaihteen tervehdykseni.

Kevätkauden 2021 osalta Boreal Hanmoodo - School of Martial Art joutui perumaan jo julkaistut valtakunnalliset tapahtumansa. Suurimpana harmina oli se, että kovasti odotetut SM-kilpailut jouduttiin siirtämään jo peräti kolmannen kerran. Kilpailukulttuuri on aina ollut kantava voima suomihanmoodon lajitoiminnassa. Tätä olemme halunneet vaalia ja haluamme vaalia sitä myös jatkossa. Siksi kevään tilanne oli erityisen harmillinen. Toisaalta julkisten tilojen sulkeuduttua myös suuri osa seuroistamme oli ilman tiloja, eikä tämä mahdollistanut kovin hyvää pohjaakaan SM-kilpailujen järjestämiselle. Niissä seuroissa, missä oli yhä mahdollista järjestää toimintaa, organisaatiomme teki vierailuja harjoitusleirien ja vyökokeiden muodossa, tai vierailujen estyttyä mahdollisti vyökokeiden pitämisen paikallisen seurajohdon toimesta. Muita seuroja pyrittiin tukemaan julkaisemalla harjoittelumateriaalia nettisivujemme E-HQ palveluun videoiden ja kirjoitusten muodossa.

Heinäkuussa järjestettiin edellisvuoden tapaan murskausleiri päämajassamme. Murskausleirin osanotto oli pieni ja osoitti sen, että koronan vaikutukset olivat kuluneena vuonna huomattavat verrattuna edellisvuoteen. Leirillä oli kuitenkin runsaasti harjoittelumahdollisuuksia ja hyvällä asenteella mukana oleva porukka, joka sai varmasti riittävästi toistoja monipuolisiin murskaustekniikoihin. Hiljaisen kevään ja murskausleirin jälkeen syksyyn lähdettiin tarkkailevin mutta luottavaisin mielin. Elokuun Vetäjien Tulikaste II -tapahtumakaan ei aivan päässyt edellisvuoden suosioon, mutta porukkaa oli paikalla kuitenkin 50%:sta seuroistamme. Tässä keväältä siirtyneessä vetäjätapahtumassa päästiin viimein käymään värivyökurrikulumimme perehdytys loppuun saakka ja päätettiin ilta hyvissä riennoissa saunoen ja uima-altaassa kylpien. Syyskuussa järjestettiin kaikille harrastajille avoin National Camp 2021 Seinäjoella, johon saapui harrastajia valtaosasta seurojamme, mutta jälleen kerran osallistujamäärä ei ihan yltänyt edellisvuoden lukemiin. Matolla oli kuitenkin mukavasti tilaa ja saatiin hyvät sparrit, itsepuolustusdrillit ja miekkasessiot aikaiseksi! National Campia samana viikonloppuna seuranneet Kohti Mustaa Vyötä- ja Dan-leirit antoivat osviittaa siitä, että kokelaita oli tulossa niin samana kuin seuraavanakin vuonna, vaikka tässäkin tapahtumassa osanotto oli hieman edellistä pienempi.

Samalla, kun huomasimme koronan vaatineen veronsa syksyn tapahtumista, havahduimme loppusyksystä iloiseen ilmiöön. Marraskuiset ottelusalikilpailumme vetivät tuvan täyteen ja kilpailustarttimme oli odotettua selkeästi parempi. Seuroissa tehty ahkera työ uusien ottelijoiden matolle saattelemiseksi oli tuottanut tulosta! Uudet ottelusääntömme osoittautuivat toimiviksi niin uusien kuin kokeneempienkin harrastajien innostamiseksi kilpailuihin ja johtivat eritasoisia harrastajia järkevän suuntaiseen ottelutapaan. Otteluita käytiin kaikissa sääntöluokissa ja uudet tulevaisuuden tekijämme, eli juniorit, olivat huikeasti edustettuna. Matolla oli innokkaita ja taitavia kilpailijoita niin naisissa kuin miehissäkin. Matseissa oli nähtävissä monipuolisesti niin kokeneempien ottelijoiden hurjempi iskujen vaihto kuin kilpailukulttuuriimme liittyvä matala kynnys osallistua. Havahduimme jo listoja tehdessä, että kisoista tulisi suuremmat kuin organisaatiomme ja koronan olemassaoloa edeltäneet viimeisimmät Han Moo Do:n SM-kilpailut. Näin myös kävi, enkä tiedä mikä olisi tätä parempi merkki siitä, että muutoksille on ollut tarvetta, ja että organisaatiollamme ja sen tekemällä työllä on ollut merkitystä näinä vaikeina aikoina. Kisat kruunasi se, että päämajan isäntä oli rakentanut kisapaikasta todella viihtyisän aulatiloineen ja tarjoilupöytineen. Kisajärjestelyn lomassa herra otti vielä kisamatsinkin näyttäen, että dan-kollegiossakin vielä ripaus henkeä pihisee.

Joulukuussa pidettiin organisaatiomme toiset dan-kokeet, joiden seurauksena saimme uuden 2.danin, kun Markku Peurala Alavudelta ponnisteli pitkän päivän dan-kollegion valvonnassa. Markun pitkäaikainen panostus lajiin ja aktivoituminen organisaatiomme myötä lajissa etenemiseen on ollut meille erittäin tärkeä asia! Nelikymppisenä hanmoodon aloittanut nyt 59-vuotias Markku on onnistunut muuttamaan harjoittelutapaansa vuosien saatossa lajiarvojen myötäisesti, hän on saanut uutta suuntaa ja kipinää tekemiseen sekä oivaltanut juuri niitä kamppailulajille vähemmän ilmeisiä kestäviä arvoja, joiden myötä harjoittelu todella voi jatkua läpi elämän. Markun teot kertovat jotakin oleellista suomihanmoodosta ja sen sisällön tarpeellisuudesta antaen tärkeätä esimerkkiä moodolajiharjoittelun elinkaaresta ihan kaikille, myös meille nuoremmille mutta lajissa kokeneemmille dan-kokeensa valvojille. Valitettavasti kaikki kokelaamme eivät päässeet tänä vuonna kokeeseen, mutta hakemuksensa pysyvät hyväksyttynä vuoden 2022 kokeeseen.

Joulun pyhien koittaessa laittoi Boreal Hanmoodon päämajan talonmies ovet säppiin ja otti moukarin käteen. Mikko kun ei ymmärtänyt olla taaskaan paikallaan, hän päätti kaataa seiniä ja rakentaa päämajaan 36 neliötä tatamia lisää. Parin viikon uurastuksen jälkeen päämajamme näyttää nyt entistä komeammalta ja on taas entistä parempi vastaamaan tulevan kauden tapahtumiin. Mikko Anttilan panostus lajitoimintaan on ollut vertaansa vailla!

Seuralukumme nousi viime vuonna neljällä! Helmikuussa Tampereelle perustettiin uusi Boreal Hanmoodo -seura, joka oli yhdestoista organisaatiomme alainen seura. Kursseja Tampereella ei vielä ole järjestetty, mutta alueella on toiminnasta kiinnostunut pieni porukka, joka lähti tunnustelemaan toimintaa ja katsomaan, syntyisikö siitä jotakin. Elokuussa perustettiin Muurameen seura, joka on lähtenyt vauhdilla käyntiin, ja samassa kuussa myös aktiivinen Seinäjoen Han Moo Do -seura liittyi Borealiin. Vuoden lopussa toimintaan lähti virallisesti mukaan myös Vaasan Han Moo Do -seura, jonka porukka onkin ollut aktiivinen osallistuja Borealin tapahtumissa organisaatiomme alusta asti.

Tällä hetkellä, vuoden 2022 alussa, Boreal Hanmoodo - School of Martial Art on neljästätoista seurasta koostuva kamppailulajikoulu, jolla on toimintaa jollain tasolla Alajärvellä, Alavudella, Helsingissä, Jalasjärvellä, Jyväskylässä, Kalajoella, Karkkilassa, Kauhavalla, Muuramessa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Seurojen tilanne on ollut vaihteleva. Suurimmat seuramme ovat noin viidenkymmenen jäsenen suuruusluokkaa ja pienimmässä tapauksessa paikkakunnalla on vain asiansa osaava vetäjä, joka kehittää itseään organisaatiomme tuella, ja jolla on mahdollisuus käynnistää toimintaa, mikäli tilanne sallii. Vaihtelevien olosuhteiden takia kaikilla paikkakunnilla ei ole uudet kurssit ottaneet tuulta alleen, kun toisaalla taas ovat, erinomaisestikin. Osassa seuroista on tapahtunut nostetta, toisissa on tapahtunut laskua ja jotkut ovat nauttineet tasaisesta menosta. Vaihtelevista tilanteista huolimatta uskomme, että suomihanmoodolla on toimintamme myötä enemmän tulevaisuuden näkymiä, ja tämä on kaikkien seurojen etu oli tilanne paikallisesti mikä tahansa. Boreal Hanmoodon harrastajia on Suomessa tällä hetkellä arviolta kahdesta kolmeen sataan.

Lähdimme edellisvuoteen maltti mielessä ja maltilla myös teimme. Pyrimme ennakoimaan siten, että tapahtumat olisivat nähtävissä riittävän ajoissa, mutta ottamaan huomioon myös sen tosiasian, että peruutukset ovat enemmän kuin mahdollisia. Olimme tyytyväisiä, että saimme kesästä eteenpäin järjestettyä kaiken lupaamamme. Maltilla on mentävä tästä eteenpäinkin, tosin innostuksissamme laitoimme jo kevään kalenterin julki toukokuun SM-kilpailuihin asti. Nimittäin marraskuun ottelusalikilpailumme kirkastivat ajatuksiamme. Koemme, että nyt on aika panostaa ihmisiä liikuttavaan kilpailutoimintaan ja ennen kaikkea junioritoimintaan. Me pystymme tarjoamaan nuorisolle aivan mahtavat kasvun mahdollisuudet käsillä olevin keinoin ja tästä innostuksesta tulevat tulevaisuutemme tekijät. Sekä nuorten, että aikuisten into kilpailuun tuo arkiseen seuraharjoitteluun tavoitteellisuutta ja edistystä kilpailisi itse tai ei. Jos seurassa joku rikkoo rajojaan kilpailun keinoin, vie hän samalla muita oman seuransa harjoittelijoita tasossa eteenpäin.

Siksi kevätkaudelle on luvassa junnuillemme helmikuulla hanmoodon erikoistekniikoita (mm. asetekniikat, erikoispotkut) pursuava Junior Camp uudessa laajennetussa päämajassamme, maaliskuulla entistäkin suuremmat ottelusalikilpailut samassa paikassa, huhtikuulla kansallinen National Spring Camp kaikille harrastajille, samassa yhteydessä Kohti Mustaa Vyötä -leiri ja Dan-leiri kokeneemmalle harrastajakunnallemme, ja toukokuulla räjähtää käyntiin kauden paras tapahtuma: Hanmoodo:n SM-kilpailut Alavudella! Tämä näkymä tuntuu niin oikealta, että ei auta kuin uskoa, ettei kansallinen tila ja sen mukaiset rajoitukset estä sitä toteutumasta.


Haluan kiittää lajiorganisaatiomme eteen työskennelleitä, työtämme tukeneita ja toimintaamme osallistuneita ihmisiä kuluneesta vuodesta! On ollut hienoa huomata, että toiminnassa on paljon sydäntä ja siten toiminta pohjautuu sen onnistumisen kannalta elintärkeisiin arvoihin. Olen etuoikeutettu siksi, että saan dan-kollegiossa työskennellä ihmisten kanssa, joita yhdistää ja ajaa eteenpäin vahva side rakasta lajia kohtaan, ja siksi, että se toiminta saa näin laajaa lajipiirin kannatusta. Vaikka me - Boreal Hanmoodo - School of Martial Art, sen seurat ja harrastajat - olemme pieni, me olemme kuitenkin suuri. Ja meillä on paljon annettavaa ihmisille, jotka toimintaamme tulevat mukaan!


Loppuun haluan muistuttaa siitä, että suomihanmoodon taipaleella on organisaatiomme myötä tapahtunut suuri muutos. Siinä, missä aikaisemmin lähes täyden vastuun kaikesta tapahtumajärjestämisestä ottivat seuroissa/liitossa vaikuttaneet harrastajat, on nyt olemassa lajiorganisaatio, joka aktiivisesti järjestää toimintoja ja tapahtumia, sekä pyrkii takaamaan jatkuvuuden lajissa. Organisaatio, joka ottaa riskin järjestääkseen muun muassa tilat, lajimarkkinoinnin ja toimivat varustekanavat, ja joka haluaa lajitoimijoiden kanssa vuorovaikutuksessa viedä tätä rakasta lajia rakentavaan suuntaan. Vaikka vapaaehtoistoimijoiden panos tulee aina olemaan kullan arvoista ja tarpeellista, on tämä mielestäni erittäin hieno ja tervetullut, seuroja ja harrastajia helpottava, muutos! Ja tämä organisaatio on, koska ihmiset käyttävät sen palveluja ja osallistuvat sen toimintaan.


Suuri kiitos, että saadaan tehdä tätä rakasta hommaa ja hyvää uutta vuotta 2022!

Tehdään tästä vuodesta edellistä parempi!

Antti Junikka
pääopettaja
Boreal Hanmoodo - School of Martial Art


Ps. Kiitos Inka Kurhela tästä varsin hupaisasta taulusta ja kollegion ukoille päheästä karvalakista! Kaikessa hilpeydessään tässä on tarinaa, joka ehkä auttaa meitä muistamaan, mistä joskus lähdettiin, millaista polkua kuljettiin, ja mistä jatkettiin. Kaikesta huolimatta, muistakaamme hyvällä. Kumarrus.