PÄÄOPETTAJAN TERVEHDYS 2021

05.01.2021

Hyvää uutta vuotta kaikille! Toivotaan, että tästä vuodesta tulee edellistä selkeästi parempi. Vuosi 2020 koetteli varmasti kaikkia omalla tavallaan, kun Covid-19 laittoi maailmaa uuteen järjestykseen. Boreal Hanmoodon toiminnan näkökulmasta tilanne oli siinä määrin jännittävä, että kyseessä oli ensimmäinen toimintavuotemme. Suomen ensimmäiset kovat koronatoimet iskivät juuri Boreal Hanmoodon leiristarttiin. Seuraajiemme palautteen ansiosta kerkesimme reagoimaan tilanteeseen jo ennakoivasti ja tiedottamaan nopeammin peruutuksesta osallistujille. Suuri kiitos siitä teille! Jouduimme tekemään muutenkin paljon muutoksia vuoden aikana, mutta paljon saimme aikaankin. Jotta muodostuu käsitys siitä, missä nyt mennään, kuljetaanpa yhdessä läpi ensimmäisen toimintavuotemme 2020 pääkohdat.

Boreal Hanmoodo - School of Martial Art ja sen Boreal Hanmoodo kamppailulajityylisuunta julkistettiin helmikuun alussa Jyväskylä Open -kilpailuissa. Avasimme samana iltana sometilit Facebookiin ja Instagramiin, julkaisimme toiminnastamme ja sen taustoista tiedotteen ja tulevan vuoden tapahtumakalenterin. Samassa Alavuden ja Jyväskylän seurat ilmoittivat lähtevänsä mukaan toimintaan. Reilua viikkoa myöhemmin aukesivat Boreal Hanmoodon viralliset nettisivut ja samalla julkistettiin tyylisuunnan omat vyökoekriteerit. Helmikuun loppupuolella aukesi vielä borealhanmoodo.comin oma verkkokauppa, josta lajiharjoitteluun tarvittavat varusteet oli helppo hankkia.

Kuten jo mainittua, maaliskuussa tapahtumat menivät uusiksi. Kevään tapahtumat peruttiin heti ja myöhemmin päädyttiin luopumaan koko alkuperäisestä tapahtumakalenterista. Tämä tuntui pahalta, olimmehan halunneet tuoda harrastajille juuri selkeyttä ja ennakoitavuutta vuoden tapahtumatarjontaan. Alkoi erilainen aika, ja maalis-huhtikuussa päädyimme julkaisemaan ennalta kuvattua harjoitusmateriaalia harrastajien omatoimiharjoittelun tukemiseksi. Julkaisimme videoita muun muassa peruskurssin yksilötekniikoista, ottelutaktiikasta ja harrastajien toiveiden pohjalta. Oulun seuran innoittamana aloitimme huhtikuussa seuravetäjille etätreenit, joiden sisältöinä olivat luonnollinen liike, askelharjoittelu ja lyöntiharjoittelu. Etätreeneihin osallistui vetäjiä lähemmäs kymmenestä seurasta.

Toukokuun alussa rakentui Alavuden keskustaan Boreal Hanmoodon päämaja (Boreal Hanmoodo Headquarters). Kymmenessä päivässä meillä oli pystyssä kompakti, nyt logoillamme koristeltu sali, josta löytyy tatamit, peilit, nyrkkeilysäkit, pistarit, nopeustikkaat ja paljon muita harjoitteluvälineitä. Toukokuun puolessa välissä myös Kalajoen seura liittyi mukaan Boreal Hanmoodon porukkaan.

Uusi päämaja päästiin testaamaan suuremmalla porukalla heinäkuun alussa, kun järjestimme valtakunnallisen murskausleirin. Se oli samalla ensimmäinen virallinen Boreal Hanmoodo -leiri. Leirille saapui väkeä seitsemältä paikkakunnalta ympäri Suomea ja leiri tarjosi harrastajille varmasti ikimuistoisia kokemuksia! Samaan aikaan Helsingin seura ilmoitti liittyvänsä Boreal Hanmoodon toimintaan.

Elokuun alussa päämajassamme järjestettiin kaksipäiväinen Vetäjien Tulikaste, johon osallistui jopa kaksikymmentä hanmoodovetäjää yhdeksästä eri seurasta ympäri Suomen. Tapahtuman suosio ylitti kaikki odotukset! Tulikasteessa harjoiteltiin intensiivisesti uusia vyökoekriteerejä ja rentouduttiin mukavan illanvieton merkeissä. Samassa Alajärven ja Turun seurat liittyivät mukaan Boreal Hanmoodon toimintaan. Viikon sisään tästä Karkkilan seura ilmoitti edustavansa jatkossa myös Boreal Hanmoodoa. Elokuun loppupuolella julkistettiin Dan-Kollegion uudet viralliset uniformut.

Virallinen Starttileiri järjestettiin kaikille harrastajille syyskuun alussa Seinäjoella. Paikalle saapui lähemmäs neljäkymmentä harrastajaa kahdestatoista hanmoodoseurasta ympäri Suomen. Tapahtumassa harjoiteltiin monipuolisesti ottelutekniikkaa, itsepuolustusta ja luovuutta liikkeessä. Osioissa selkeytettiin myös tulevia kilpailumuotoja: harjoiteltiin muun muassa itsepuolustusnäytöksen ja henkilökohtaisen vapaaohjelman tekemistä.

Starttileiristä seuraavana päivänä järjestettiin päällekkäin ensimmäiset mustan vyön Dan-leiri ja ruskeiden vöiden Kohti mustaa vyötä -leiri. Päivä keräsi kasaan kuusitoista jo kokeneempaa kamppailijaa. Samalla, kun mustat vyöt kävivät seuraavia danejaan ajatellen läpi Boreal Hanmoodon uusia liikeperiaate-, puukkotekniikka- ja nyrkkeilysisältöjä, ruskeat vyöt kävivät läpi kaikkia värivöiden tekniikkasisältöjä 1.dan koetta ajatellen.

Syyskuun loppupuolella avattiin nettisivuillemme Boreal Hanmoodon vetäjille suunnattu ja ajan kanssa päivittyvä jäsenalue, virtuaalinen päämaja, josta löytyy vyökoekriteerejä videomuodossa, dan-hakemus ja muuta vetäjien toimintaa tukevaa materiaalia. Samoihin aikoihin julkistettiin uusi SM-kilpailujen kokonaiskilpailun erikoispalkinto: Boreal Champion. Hanmoodon hengessä jatkossa tullaan siis SM-kilpailuissa palkitsemaan lisäksi kilpailujen monipuolisesti menestynein kilpailija Boreal Champion tittelillä ja upealla kiertopalkinnolla, johon jokainen Boreal Champion saa oman nimilaattansa. Syyskuun loppupuolella myös Kauhavan seura ilmoitti lähtevänsä Boreal Hanmoodon toimintaan mukaan.

Lokakuun loppupuolella järjestettiin ensimmäiset viralliset Boreal Hanmoodon mustan vyön dan-kokeet. Pitkän päivän päätteeksi Boreal Hanmoodon Dan-Kollegio myönsi kolme uutta dan arvoa: Mikko Anttila 3.dan (Alavus), Emmi Seppälä 1.dan (Alajärvi) ja Matti Vasarainen 1.dan (Jyväskylä). Samoihin aikoihin Oulun seura ilmoitti lähtevänsä Boreal Hanmoodon toimintaan mukaan. Vuoden päätti mukavasti se, että vain pari päivää ennen rakettien pauketta, Jalasjärven seura ilmoitti vielä liittymisestään organisaatioomme.

Vuoden aikana Boreal Hanmoodo seurat tekivät arvokasta seuratyötä kulloinkin voimassa olevien suositusten ja rajoitusten puitteissa. Myös me lajiorganisaationa jouduimme järjestelemään tapahtumia ja päivittämään tapahtumaohjeistuksiamme uusien asioiden ilmaannuttua pitääksemme toiminnan mahdollisimman hyvänä, turvallisena ja suuntaa näyttävänä. Onneksi pystyimme jonkun verran jalkautumaan kentällekin opetushommiin ja tukemaan sitä kautta seurojen toimintaa. Seuroilta tulikin kysyntää vuoden aikana varsin mukavasti. Toivotaan, että tuleva vuosi antaa seuroille taas enemmän mahdollisuuksia järjestää toimintaa ja meille mahdollisuuksia vierailla seuroissa ja järjestää tapahtumia.

Kun katsoo nyt mennyttä vuotta, paljon kerkesi tapahtumaan. Vuosi sen perustamisesta Boreal Hanmoodo - School of Martial Art on kymmenen jäsenseuran kamppailukoulu! Tämä tarkoittaa sitä, että valtaosassa Suomen hanmoodoseuroja harjoitellaan Boreal Hanmoodoa. Olemme iloisia siitä, että lajikentässä tapahtuneet muutokset on nähty tarpeellisina ja olemme saaneet näinkin selkeän kannatuksen. Ilman seurojen kannatusta ja tukea toimintamme onkin tarpeetonta. Yhdessä me olemme saaneet tämän aikaan ja yhdessä me tulemme saamaan myös suomihanmoodon toimintaan nostetta. Rintaan syttynyt liekki palaa loppuun yksinkin, mutta sen tarkoitus on palaa yhdessä ja saada uusia sydämiä syttymään.

Vallinneissa olosuhteissa Boreal Hanmoodon ensimmäinen toimintavuosi on siis ollut erittäin hyvä! Sen lisäksi se on ollut myös opettavainen. Olemme oppineet sen, että nyt tarvitaan malttia. Seurataan tilannetta tarkkaan, järjestetään ja tehdään oikeita asioita mahdollisuuksien mukaan ja kestävästi, kun tilanne antaa periksi. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme tämän koskiessa myös lajiharjoittelua. Jatkakaamme hyvää yhteistyötä kohti uudenlaista vuotta! Se tuokoon mukanaan leirejä, kilpailuja, koulutuksia, nousujohteista seuratoimintaa ja muuta mukavaa. Tavoitteenamme on palvella seuroja ja niiden harrastajia entistä paremmin!

Lopuksi haluan vielä kiittää erinäisiä tärkeitä tahoja: Dan-Kollegion väkeä intohimoisesta ja tärkeästä työpanoksesta toiminnan luomiseksi ja kehittämiseksi, seurojen vetäjiä ja avainhenkilöitä tuestanne, aktiivisuudestanne ja lajin ydintoiminnan järjestämisestä sekä eteenpäin viemisestä seuroissanne, lajiharrastajia aktiivisesta osallistumisesta seura- ja lajitoimintaan sekä rohkeasta vuorovaikutuksesta asioiden eteenpäin viemiseksi, ja muuta tukiverkostoamme, kuten seuraajiamme, teitä meille tärkeimpiämme siellä kodeissa, ja suomalaista kamppailuskeneä, jotka olette ottaneet meidät vastaan ja kannustaneet meidät tähän, missä nyt olemme! Tästä on nimittäin hyvä jatkaa.

Hyvää ja toiveikasta uutta vuotta 2021!

Antti Junikka