Vetäjäviikonlopussa myönnettiin ensimmäinen 5.dan!

21.08.2022

20.-21.8.2022 järjestettiin päämajassamme Alavudella Kohti mustaa vyötä -leiri ja Dan-leiri, sekä päivän mittainen vetäjäkoulutus. Lauantaina heti tilaisuuden alussa myönnettiin dan-kollegion toimesta ensimmäinen Boreal Hanmoodon 5.dan vyöarvo Antti Junikalle, joka on toiminut tyylisuunnan pääopettajana sen alusta asti (dan-kollegion tiedote aiheesta artikkelin lopussa). Pienen puheen jälkeen olikin hyvä aloittaa treeni yhteisellä lämmittelyllä.


Kohti mustaa vyötä leirillä Janne Harju saatteli 1.dan kokelaita lähemmäs dan-tasoa perehtyen erityisesti asennekasvatukseen rankan, monipuolisen ja pitkäkestoisen harjoittelurupeaman avulla. Valkoiset puvut muuttuivat harmaiksi hiestä, mutta jengi jaksoi esimerkillisesti painaa tavoitteiden mukaista työtä läpi päivän. Kohti mustaa vyötä leirille osallistuivat Eero Kulla, Jari Vaarala ja Harri Jokivirta Karkkilasta, Jari Hiljanen ja Antti Harri Kauhavalta ja Joonas Kunnela Alajärveltä.

Dan-leirikokonaisuudesta vastasivat Antti Junikka ja Mikko Anttila. Aluksi perehdyttiin Antin johdolla moodo-kamppailulajimme kestävään puoleen, eli luonnollisen liikkeen vaiheisiin, käynnistämiseen ja kulkuun, sekä voimantuottoon sen kautta. Kertasimme ideaa lyönnin saralla ja siirryttiin loppua kohden potkuihin ja potkuaskelluksiin. Oli ilo huomata, että paikalla ollut porukka, joka on aiemminkin käynyt dan-leireillä, oli selkeästi tasalaatuisempaa ja kehittynyt leirin aihepiirissä lähemmäksi seuraavaa vaatimustasoa. Toisessa osiossa porukka jaettiin kahtia ja toinen porukka harjoitteli itsepuolustusasioita Mikon johdolla Antin opettaessa toiselle puoliskolle pahviputken leikkausta terävällä miekalla. Kolmannessa osiossa laitettiin nyrkkeilyvarusteet päälle ja jatkettiin osaamisen maltillista laajentamista nyrkkeilytekniikoiden suuntaan. Dan-leirille osallistuivat mustat vyöt Terho Kämäräinen ja Joonas Jyrinki Oulusta, Jukka-Pekka Jyrinki Kalajoelta, Emmi Seppälä Alajärveltä, Markku Peurala ja Janne Väliaho Alavudelta, Joni Kalmari Kauhajoelta ja Jori Pisilä Kirkkonummelta.


Sunnuntain vetäjäkoulutuksessa Antti avasi tilaisuuden aihepiirillä "Boreal Hanmoodon ydinsisältö ja vetämisen perusta", jonka oli tarkoitus selkeyttää ihmisten käsitystä tästä kyseisestä moodolajista, sen arvoista ja sen vetämisestä. Osion tavoitteena oli eheyttää vetäjille lajikuvaa, lajin lähtökohtia, menetelmiä ja tavoitteita. Toisessa osiossa Mikko Anttila kertoi liikkuvuuden kehittämisestä ja veti lajiharjoitteluun räätälöidyn kymmenen liikkeen sarjan erilaisia liikkuvuutta kehittäviä harjoitteita. Kolmannessa osiossa Jori Pisilä koulutti ottelukilpailun tuomaritoimintaa. Osiossa käytiin mm. tuomarirooleja, käytäntöjä ja tilanteiden tulkintaa, sekä kirkastettiin ylipäätään moodokilpailujen ja niiden sääntöjen ajatusta ja tarkoitusta. Videotallenteet ja tukimateriaalit ilmestyvät myöhemmin E-HQ -palveluun kaikkien vetäjien tutkailtaviksi.

Kiitos kaikille mitä mainioimmasta leiriviikonlopusta ja rakentavista koulutushetkistä! Seuraavaksi sitten syyskuun salikisat!


Alkaen vasemmalta Jari Vaarala, Harri Jokivirta, Eero Kulla, Joonas Kunnela, Joni Kalmari, Janne Harju, Emmi Seppälä, Jukka-Pekka Jyrinki, Antti Junikka, Janne Väliaho, Jori Pisilä, Jari Hiljanen, Terho Kämäräinen, Joonas Jyrinki, Markku Peurala, Antti Harri ja Mikko Anttila.

Alkaen vasemmalta dan-kollegion Janne Harju, Antti Junikka, Jori Pisilä ja Mikko Anttila.

Dan-kollegion Boreal Hanmoodo facebook-tiedote:
"Minulla on ilo ilmoittaa Boreal Hanmoodo Dan-Kollegion puolesta, että olemme myöntäneet Boreal Hanmoodon pääopettaja Antti Junikalle 5.dan mustan vyön 20.8.2022. Vyö sekä sertifigaatti luovutettiin Antille Alavudella Boreal Hanmoodo päämajassa vetäjä- ja Dan-leriviikonlopun yhteydessä.

Boreal Hanmoodo 5.dan vaatimuksiin kuuluu aktiivisen ja esimerkillisen valtakunnallisen opetustyön tekeminen Boreal Hanmoodon eteen. Antti Junikka on Boreal Hanmoodon pääopettajana ollut alusta alkaen kantava voima Boreal Hanmoodo opetuksen kehittämisessä sekä käytäntöön siirtämisessä. Olikin luontevaa, että vyö luovutettiin Antille juuri Dan- ja Kohti Mustaa Vyötä -leirinpävän alkaessa, jossa Antti oli jälleen ohjaamassa mustavöisten harrastajien harjoittelua kohti toimivampaa ja tehokkaampaa Hanmoodo-tekniikkaa. 

Viime vuosien aikana Antti on ollut Hanmoodon aktiivisin kouluttaja. Hän on toiminut valtakunnallisten leirien opettajana eri tasoisille ja eri kokemuksen omaaville harrastajille sekä kouluttanut monipuolisesti Hanmoodo-tekniikoita aina alkulämmittelyliikkeistä, heittoihin ja potkuihin sekä itsepuolustustekniikoista miekka- ja ottelutekniikoiden saloihin. Antin esimerkillinen tapa toisaalta purkaa tekniikoita ymmärrettäviksi palasiksi ja toisaalta sitoa tekniikoiden mekaanista suorittamista osaksi Hanmoodo periaatteiden mukaista luonnollista liikettä on avannut monille harrastajille mahdollisuuden ymmärtää ja oppia lisää Hanmoodon olemuksesta. Antin opetuksesta on päässyt nauttimaan myös vyökokelaat, joille Antti on paitsi kokeen valvonut, myös antanut paljon vinkkejä tekemisen viemiseksi seuraavalle tasolle. 

5.dan vaatimusten toinen osa koskee lajin eteen tehtyä merkittävää työtä. Jälleen kerran Antin tekeminen on ollut koko Boreal Hanmoodoa kannatteleva voima. Aivan, kuten Antin tekemä Hanmoodo-tekniikoiden opetus on avannut lukkoja tekniikoiden omaksumisessa ja oman tekemisen kuuntelussa, on Antin mietinnät tekniikoista ja periaatteista sekä keskustelut ja kirjaukset mitä erinäisimmistä Hanmoodon ilmentymistä rikkoneet raja-aitoja sekä avanneet silmiä uudenlaisille mahdollisuuksille toteuttaa Hanmoodo periaatteita. Tämä työ on näkynyt myös aivan uudenlaisina sisältöinä ja erilaisen tekemisten linkityksinä opetuksessa. Antin panos myös toiminnan suunnittelussa ja moninaisten tapahtumien valmisteluissa on ollut merkittävä, ellei jopa kriittinen tapahtumien onnistumisen kannalta. 

Boreal Hanmoodon alkuvuosiin on kuulunut monenlaisia haasteita ja toiminta on yhä murroksessa. Lopullista muotoa laji ei varmasti koskaan tulekaan saamaan, vaan kehittyminen on jatkuvaa. Antti Junikka on ollut viemässä tätä kehitystä eteenpäin välillä valtavalla innolla ja toisinaan valtavalla työmäärällä. Murroksesta johtuen vyökoekriteereitäkin on toistaiseksi sovellettu tarpeen mukaan ja vaikka 5.dan myöntämiseen on vyökoekriteereissä määritelty viiden vuoden minimiaika edellisestä vyökokeesta, on Dan-Kollegio ollut yksimielinen siitä, että tässä kohti ei ole mitään syytä odottaa vielä reilua vuotta ennen 5.dan myöntämistä vaan jo tähän mennessä kertyneet osoitukset Antin merkityksestä lajille riittävät kirkkaasti perustelemaan 5.dan myöntämisen. 

Omasta ja Dan-Kollegion puolesta kiitos ja onnea Antti Junikka BHMD 5.dan!

Alavudella 20.8.2022

Jori Pisilä
Boreal Moodo Oy:n hallituksen puheenjohtaja & Boreal Hanmoodo Dan-Kollegion jäsen"