Vetäjäviikonlopussa ennätysmäärä väkeä!
18.-19.3.2023 järjestettiin päämajassamme jälleen kaksipäiväinen vetäjäviikonloppu. Lauantaina pureuduttiin Kohti mustaa vyötä -leiriläisten ja Dan-leiriläisten kanssa ruskean vyön ja mustan vyön agendoihin sekä yhdessä, että erikseen. Sunnuntaina järjestettiin Vetäjä Workshop, jossa käytiin vuoropuhelua lajikurrikulumin, kilpailutoiminnan ja liikkuvuusharjoittelun viitekehyksissä. Kyseessä oli suurin vetäjätapahtumamme tähän saakka, paikalle saapui 27 vetäjää ympäri Suomen: Alajärveltä, Alavudelta, Helsingistä, Jyväskylästä, Kalajoelta, Karkkilasta, Kauhajoelta, Kauhavalta, Limingasta, Muuramesta, Oulusta, Savonlinnasta, Seinäjoelta ja Vaasasta.
Antti Junikka avasi tilaisuuden alkusanoilla. Toiminta aloitettiin yhteisosuudella Janne Harjun johdolla. Janne avasi liikkumista kaaritorjunnalla kahdeksaan ilmansuuntaan johdonmukaisella liikesarjalla. Tästä siirryttiin 1 vs. useampi ryhmäitsepuolustusharjoituksiin, joissa korostui nimenomaan taidokas liikkuminen.
Loppupäivä treenattiin eriytetysti. KMV-porukasta huolehti Antti Junikka. Ryhmässä käytiin läpi harrastajien akuutteja tarpeita, annettiin työkaluja perustekniikan vahvistamiseen, katsottiin dan-kokeen lihaskuntokokeen suoritustapoja, pohdittiin asenteen merkitystä dan-kokeeseen valmistautumisessa ja vyökokeessa, ja tarkasteltiin monipuolisesti porukan tasoa nykyrutiinin näkökulmasta. Päivä sisälsi perustekniikkaharjoittelua, välineharjoittelua, itsepuolustustekniikoiden ja -ohjausnäytteen harjoittelua, uusien ottelutekniikoiden perusharjoittelua ja sparria.
Dan-leiristä vastasivat Janne Harju, Mikko Anttila ja Jori Pisilä. Dan-leirillä pureuduttiin kurrikulumin uudempien itsepuolustus- ja ottelutekniikoiden harjoitteluun, sekä osaamisen syventämiseen. Itsepuolustusosiossa Janne ja Mikko johdattelivat tekniikoita läpi ensin yksi kerrallaan, jonka jälkeen Janne syvensi vielä porukan ymmärrystä tuttuihin tekniikoihin istuvilla kipupisteasioilla. Otteluosiossa Jori kävi daneille painitekniikkaa käytännöllisellä tasolla. Osiossa ei niinkään nojattu lukittuihin teknisiin perusmuotoihin ja niiden sujuvoittamiseen, vaan lähdettiin avartamaan laajemmin näkemystä mahdollisista horjutus- ja alasvientitavoista eri tilanteissa. Osiossa kannustettiin siihen, että mukavan, turvallisen ja mukautuvan, lukuisiin toistoihin tähtäävän, harjoittelun ohella on tärkeää muistaa harjoitella riittävän haastavasti hakemalla räjähtäviä ja yllätyksellisiä aloitteita elävistä painitilanteista. Tällöin tekeminen ei aina ole kauneimmillaan, mutta vain täältä löytyy oikeita kussakin hetkessä toimivia ratkaisuja.
KMV-leirin lopuksi käytiin vuoropuhelua osallistujien näkymistä dan-kokeiden suhteen. Samalla dan-porukka piti Jorin johdolla loppurentoutuksen. Päivä päättyi yhteiseen lopetukseen.
Sunnuntaina ahkeroitiin vielä neljä tuntia Vetäjä Workshopin merkeissä. Antti Junikan osiossa lähdettiin siitä, mitä laji arvopohjaltaan on. Tästä edettiin lajin kurrikulumiin ja vyökoekriteerien rakentumiseen. Osiossa nostettiin esiin uuden kurrikulumin käyttöönotossa ja ylipäätään monipuolisen lajin opetuksessa ilmenneitä haasteita ja onnistumisia. Seuravalmennusta tulee suunnitella tilannekohtaisesti ja esiin nousikin myös ratkaisuja arjen muuttuviin tilanteisiin. Lajioppien jalkautukseen liittyy monia asioita, kuten vetäjien määrä, taso, harjoitusvuorojen määrä, harrastajien tasojakauma ja tarpeet jne. Näiden vaihdellessa suunnitelmat pitää rakentaa kurrikulumin jalkauttamiseksi aina tilanne-/resurssikohtaisesti. Tästä syystä asioista yhdessä puhuminen on arvokasta erilaisten ratkaisujen löytymiseksi. Osiossa keskusteltiin myös vyökoe-/leirilisenssin tarpeesta.
Jori Pisilä valotti tämän jälkeen lajin kilpailutoimintaa, joka ponnistaa lajin olemuksesta ja arvoista käsin. Kilpailutoiminnassa oleellista ovat kilpailusäännöt ja tuomaritoiminta. Näitä käsiteltiinkin osiossa monipuolisesti. Tämä tärkeä osio avasi taustaa sille, miksi tämän moodo-lajin kilpailutoiminta on sellaista kuin se on. Näitä asioita on erityisen tärkeää jalkauttaa seuroissa myös eteenpäin, jotta kilpailut pysyvät lajiamme vahvistavina, harrastajia kehittävinä ja turvallisina. Toiveita ilmeni käytännön tuomarityöskentelyn harjoittelusta ja tätä on varmasti luvassa jatkossa!
Loppuun Mikko Anttila täydensi edelliskoulutuksessa alkanutta Liikkuvuusharjoittelu-teemaa kymmenellä uudella harjoitteella. Tällä kertaa mukaan tuli aikaisempaa enemmän liikkeitä, joissa korostui notkeuden ja voiman lisäksi motorinen kontrolli. Myös edelliskerran asioita sivuttiin. Liikkuvuusharjoittelu Boreal Hanmoodossa -ohjelma pyrkii tarjoamaan vetäjille ja seuroihin kehittäviä työkaluja liikkuvuuden parantamiseksi. Se tarjoaa vaihtelua ja ideoita lajissa perinteisesti toteutettujen liikkuvuusharjoitteiden rinnalle.
Workshopin materiaalit löytyvät rekisteröityneille vetäjillemme pian E-Headquarters palvelustamme näiltä sivuilta. Tapahtuma videoitiin, jotta tieto kulkee jokaiseen Boreal Hanmoodo seuraan. Kiitos kaikille upeasta viikonlopusta ja erityisesti päämajan isäntä- ja emäntäväelle, joka yöpyjille laittoi taas sellaisen kattauksen, ettei paremmasta väliä!
Boreal Hanmoodo on kasvussa! Ja hei tsekkaa kaikki Inka Kurhelan ottamat valokuvat tapahtumasta facebook-sivustoltamme!
Nähdään SM-kisoissa 22.4.!