National Camp 2022 ylsi toistaiseksi suurimmaksi tapahtumaksemme!

09.10.2022

Viime lauantaina pidetty Boreal Hanmoodo National Camp 2022 keräsi yli viisikymmentä harrastajaa yhdestätoista hanmoodoseurasta ympäri Suomen ja ylsi toistaiseksi suurimmaksi tapahtumaksemme! Harrastajista noin puolet olivat junioreja. Väkeä saapui paikalle Seinäjoen, Alavuden, Kauhajoen, Muuramen, Helsingin, Siilinjärven, Kauhavan, Alajärven, Kalajoen, Vaasan ja Oulun seuroista.

Antti Junikka avasi leirin toivottamalla kaikki tervetulleiksi sekä ohjaamalla alkulämmittelyt, sekä ensimmäisen varsinaisen leiriosion, jossa käytiin kattavasti läpi lajin putoamistekniikoita perustasolla ja vauhdikkaammin. Seinäjoen painisali olikin tähän harjoitukseen varsin toimiva! Antti avasi myös putoamistekniikoiden opettelun ja hallinnan tärkeyttä laadukkaan harjoittelun mahdollistamiseksi. Ensin opetellaan hyvä putoamistekniikka, jonka jälkeen opetellaan se erikseen vielä käsillä olevassa paritekniikassa, toisin sanoen opetellaan avustamaan. Tähän tarvitaan harjoitteluparin apua. Putoamistekniikan tekeminen pitää mahdollistaa, jotta avustajana toimimisesta tulee sujuvaa ja turvallista. Vain tätä kautta voidaan päästä tasolle, jossa päästään tekemään turvallisia yhä kiihtyviä toistoja määrällisesti tarpeeksi. Kun avustajan tekeminen on sujuvaa, voidaan tekniikan tekemiseen lisätä realismia. Tässä kohtaa tekniikan tekijän taas on mahdollista päästä tasossa reilusti eteenpäin. Sujuvuuden päälle nivoutuvat realistinen suoritusnopeus ja tarkemmat tekniikkaa tehostavat yksityiskohdat, jotka eivät varsinaisesti enää helpota avustajana toimimista.

Seuraavassa osiossa aikuiset ja junnut jaettiin omiin ryhmiinsä. Janne Harju otti vastuulleen aikuisten osion ja Mikko Anttila järjesti vastaavankaltaista tekemistä junnuille erillisessä kamppailusalissa. Siinä, missä junnuja opetettiin rakentamaan itsepuolustusnäytöksiä koreografisesti, aikuisille avattiin enemmän itsepuolustusnäytös-metodin tarkoitusta osana itsepuolustustaidon kehittämistä. Sovittu koreografia mahdollistaa hyvin vaarallistenkin tekniikoiden tekemisen maksiminopeudella. Lopulta tekniikat pyritään suorittamaan sellaisilla äärirajoilla, kuin se on suinkin mahdollista. Tämä edellyttää erittäin hyvää mukautumiskykyä ja hallintaa, esimerkiksi realistisen näköinen potku haaroihin tai kasvoihin ei onnistu turvallisesti maksiminopeudella ilman tarkkaa yhteistyötä. Kun näytös on valmis, se esitetään yleisölle. Se voidaan esittää myös erilaisissa lajinäytöksissä ja kilpailuissa. Ahkera harjoittelu ja näytöksen toistaminen paineenalaisissa tilanteissa kasvattavat isosti. Paine saa näytöstelijät tekemään virheitä, mikä ajaa harrastajaa kohti sopeutumista yllättäviin tilanteisiin paineen alla. Kyky eläytyä yllättäviin tilanteisiin siirtyy myös muuhun tekemiseen, esimerkiksi valmistaa harrastajaa kohti painetestitilanteita, joissa kohti tulee yllättäviä täysin koreografioimattomia hyökkäyksiä. Näytösten esittäminen painetilanteessa on jännää. Rohkeutta ei ole ilman pelkoa ja rohkea on se, joka kasvua kohti kurottaa.

Kolmannessa osiossa aikuiset ja juniorit näyttivät toisilleen aikaansaannoksiaan Jori Pisilän johdolla. Jori kokosi edellisen osion annin yhteen, mutta samalla myös omalla osaamisellaan demonstroi hienosti vaihtoehtoisia tapoja lähestyä itsepuolustusta. Jori rakensi erinomaisen opetuskokonaisuuden tarjoamalla muutaman perusratkaisun perushyökkäysten varalle ja lisäsi muuttujia asteittain. Muuttujia rajattiin, mutta varsinaista koreografiaa ei sovittu, mikä lisäsi itsepuolustustilanteen vaatimaa keskittyneisyyttä tekemiseen. Jori sai osuudellaan hienosti tuotua itsepuolustusnäytös-metodin ydinsisällön valoon riisumalla siitä valmiin koreografian usein aiheuttaman hieman teennäisen keskittyneisyyden.

Viimeisessä osiossa 3.dan kandidaattimme Joonas Jyrinki veti matto-ottelua, jonka progressiivinen perussisältö on otettu hanmoodon lajikurrikulumiin vasta lajitoimintamme myötä. Joonas lähestyi matto-ottelua hienosti hanmoodon ottelusäännöistä ja lajiarvoista käsin sekä istuvana osana lajikurrikulumiin ja leirikokonaisuuteen. Aluksi käytiin matto-ottelulle ominaisia liikkumistapoja, jonka jälkeen harjoiteltiin positioista pakenemista itselle edullisempaan asemaan. Tästä siirryttiin tehtäväsparriin ja lopulta kolmen minuutin sparrieriin. Kokonaisuus sisälsi mukavasti tärkeitä perusasioita, niiden siirtämistä elävään harjoitteluun sekä sparrieriä. Joonaksen tarjoama sisältö oli erittäin paikallaan osana lajiorganisaatiolähtöistä hallittua matto-osaamisen kehittämistä, jolla pyritään takaamaan kansallisen perustason nouseminen kyseisessä otteluosa-alueessa.

Kiitos kovasti kaikille hanmoodoharrastajille läpi suomenmaan osallistumisesta leiriin ja toistaiseksi suurimman tapahtumamme mahdollistamisesta! Oli todella hienoa nähdä juniorit ja aikuiset treenaamassa hyvällä asenteella läpi kuuden tunnin kokonaisuuden! Näin suurta hanmoodoleiriä ei ole ollut jokuseen vuoteen Suomessa, joten jatketaan samaan malliin! Kiitos myös leirin vetäjille ja seurojen touhuhenkilöille tärkeästä työstä tapahtuman ja koko lajitoiminnan eteen! 

Seuraava suurempi tapahtumamme onkin Jyväskylässä joulukuussa, jolloin käydään pikkujoulukisat! Nähdään siellä!